Anneloes Hendriks is al 4 jaar consultant binnen Station10. Met haar achtergrond in design en communicatie en ruime Agile en projectmanagement ervaring brengt zij organisaties in beweging door middel van de OKR-methode. Anneloes is binnen Station10 de OKR-goeroe en gebruikt dan ook OKR’s privé. Dit zorgt voor een inspirerende kijk op de methode en wij laten jullie graag de variatie zien waarmee OKR’s ingezet kunnen worden.
Sinds begin dit jaar werkt Station10 voor personeel ook met OKR’s in plaats van de welbekende POP’s (Persoonlijk Ontwikkelings Plan). Dit idee komt vanuit jou, hoe ben je hierop gekomen?
“Ik las een voorbeeld hoe je OKR’s kon inzetten voor je eigen ontwikkeling. (Dit is een methode (Objective en Key Results) voor organisaties om doelen te stellen en meetbare resultaten te behalen.) Sindsdien gebruik ik OKR’s thuis voor mijn persoonlijke doelen en omdat dit goed bevalt wilde ik dit graag toepassen op de werkvloer. Ik ben van mening dat mijn persoonlijke doelen in privésfeer en de persoonlijke doelen op de werkvloer elkaar kunnen versterken.”
Hoe zie jij de versterking tussen zakelijke doelen en privé doelen voor je?
“Het gaat allemaal over de stip op de horizon; je weet welke richting je op wilt, maar nog niet helemaal wat je moet doen om daar te komen. Toen ik OKR’s voor mezelf begon op te stellen, vroeg ik mezelf af; van welke vernieuwing word ik blij op werkgebied?

Het antwoord hierop heb ik vertaald naar mijn ‘klant’ Station10; welke waarde kan ik Station10 dan bieden? Op basis daarvan creëerde ik een doel waar beide partijen blij van werden.
Het helpt in beide gevallen goed om focus te leggen op punten die niet alleen relevant zijn, maar die ik ook leuk vind. En zodra de kwartaal OKR’s niet het gewenste resultaat geven, stuur ik voor het nieuwe kwartaal weer bij. Zo ben ik wendbaar in hoe ik invulling geef in de richting van mijn doel.”
Stip op de horizon; hoe kwam je erachter wat je wilde?
“Ik ben breed inzetbaarheid binnen Station10. Echter merkte ik dat ik zocht naar meer verdieping. Ik wilde meer zwaarte geven aan mijn functie. Dus ‘niet van alles een beetje,’ maar meer diepgang. Ik heb mezelf de vraag gesteld waar ik energie van krijg binnen mijn werk, maar ook wat ik minder aantrekkelijk vind in mijn werkzaamheden. Zo kom je erachter wat je drijfveren zijn.
Station10 heeft ook haar eigen OKR’s met de richting waarin ze wil vernieuwen. Door deze naast mijn OKR’s te leggen kwamen we erachter dat het matcht met mijn wensen. We bewegen mee met elkaars OKR’s, onbewust.”
Waarom werken OKR’s ook op persoonlijk niveau?
“Focus! Het geeft echt een duidelijk richting op waar je mee bezig wilt zijn. Anderen dingen sluit je niet buiten, maar prioriteer je lager. Het helpt te focussen op de richting die jij op wilt en daarmee de belangrijkste dingen eerst te doen.
Door te werken met OKR’s ben je transparant in de doelen en de voortgang hierop. Anders blijf je in je eigen tunnel en helpt het de organisatie en mij niet om je ambities te behalen. Je maakt ambities kenbaar, ontwikkelpunten maak je concreet. De organisatie is er niet om mijn ontwikkeling te beoordelen, maar om mij hierop ondersteuning te bieden.”
Heeft het ook een voordeel voor de werkgever?
“Voor een werkgever is het prettig om mensen langer aan boort te houden. Doordat een werknemer zijn/haar ontwikkelplan kan realiseren binnen de organisatie, zoeken ze minder snel naar een andere werkgever. Als beiden transparant werken met OKR’s weten beide partijen wat de verwachtingen zijn en waar je elkaar bij kunt helpen.
Als organisatie weet je waar je staat. En of de ambitie van de werknemers wel in lijn ligt met de organisatie visie. Zeker als je in verandering bent, is het goed om te weten of de werknemers met je diezelfde richting op willen. Hier kan je dan tijdig op anticiperen of rekening mee houden.”

Wat is OKR?
De OKR-methode (Objective en Key Results) is een populaire methode voor organisaties om doelen te stellen en meetbare resultaten te behalen. Door met OKR’s te werken, worden prioriteiten van projecten beter bepaald en wordt de beschikbare capaciteit effectiever ingezet. De top bepaalt de richting en geeft de kaders, en de teams geven hier invulling aan. Hierdoor draagt het ook bij aan een grotere motivatie onder medewerkers.
Kortom, werken met de OKR-methode is een krachtige manier voor leidinggevende om hun teams te sturen en om met de gehele organisatie de gestelde doelen te realiseren.
Ontvang de laatste insights.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om elke maand de laatste insights van Station10 te ontvangen die je helpen om je doelen te realiseren.