+31 35 3690039 contact@station10.nl

Elke maand deelt een Station 10-er zijn of haar absolute ‘musts’ met je. Wat moet je gelezen, gezien, gehoord of ervaren hebben? Deze keer de beurt aan Casper Wolfert. Casper is innovatie-expert bij Station10 met een achtergrond in de journalistiek. Vanuit zijn brede media-interesse helpt hij opdrachtgevers met het experimenteren met nieuwe producten en verdienmodellen.  Casper is dol op mysterieuze series en podcasts en heeft voor alles een app. Check zijn inspirerende top 10.

Chernobyl (serie, HBO)
Iedereen weet wel wat er is gebeurd in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986, maar toch weet HBO er een ontzettend spannende mini-serie van te maken. De serie laat zien hoe het Sovjet-apparaat vanaf de eerste minuut van de ramp alles in de doofpot probeert te stoppen en hoe ondertussen een groep wetenschappers de meest onmogelijke capriolen uithaalt om de opgeblazen reactor weer onder controle te krijgen. Ook bij de impact van de ramp wordt uitgebreid stilgestaan en dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Luister ook zeker de bijbehorende podcast met de bedenker van de serie. Na afloop van elke aflevering licht hij per scène toe in hoeverre het afwijkt van de waarheid.

De Brand in het Landhuis (podcast, NTR)
Een alleenstaande, teruggetrokken miljonair komt om het leven tijdens een woningbrand. In het dorp doen de gekste geruchten de ronde. Waarom dacht de brandweer dat er niemand thuis was? Waar zijn alle miljoenen en de kunstverzameling gebleven? In deze podcast probeert Simon Heijmans de waarheid te achterhalen. Simons ontdekkingstocht is zo spannend dat ik de serie in één dag ge-binge-luisterd heb. De Brand in het Landhuis won onlangs de Dutch Podcast Award voor beste podcast.

Nuzzel (app)
Nuzzel koppel je aan je social media-accounts en geeft je een push-bericht zodra verschillende mensen dezelfde link delen (je kan zelf instellen bij hoeveel mensen je die melding wilt ontvangen). Omdat ik veel innovatie-experts en media-nerds op Twitter volg krijg ik dus een push-bericht als er een must-read over innovatie is verschenen of over interessante ontwikkelingen in de media. Een effectieve manier om orde te scheppen in de overvloed aan informatie.

FYRE: The greatest party that never happend (documentaire, Netflix) & Brexit (film, HBO)
Als je interesse hebt in Growth Hacking, dan zijn er twee films die ik je aanraadt: de Netflix documentaire over het mislukte Fyre-festival en de HBO verfilming van de referendumcampagne van het pro-Brexit kamp. Beide films laten zien hoe je grote groepen mensen kan mobiliseren met hele slimme, uitgekiende social campagnes en hoeveel schade je daarmee kan berokkenen. De donkere kant van social media.

Niemanlab (website en nieuwsbrief)
Verplichte kost voor iedereen die geïnteresseerd is in innovatie in de journalistiek. Nergens anders vind je scherpere analyses of interviews over dit onderwerp. Ook de jaarlijkse special met voorspellingen van opkomende trends, door tientallen experts, is een aanrader.

NOS op Instagram
NOS gebruikt de Instagram-accounts van NOS op 3 en NOS Stories volop om te experimenteren met nieuwe vertelvormen: mini-documentaires, infographics, explainers en nieuwsquizen, het komt allemaal voorbij. 

Marvel (app)
Wie een leuk idee heeft voor een app en graag een eenvoudig prototype wil maken, raad ik altijd Marvel aan. Er zijn veel goede prototyping tools te vinden, maar het fijne aan de mobiele app van Marvel is dat je geen enkele technische skills hoeft te hebben om toch snel een klikmodel te kunnen maken. Teken je schermen op een A4, fotografeer ze met de Marvel app en geef met hotspots aan hoe de knoppen in je tekening moeten werken. Kan je gelijk beginnen met een eerste gebruikerstest. Heerlijk tooltje om een middag mee te knutselen. 

Saboteur (kaartspel, 999 Games)
Ik ben gek op bordspellen waarbij je elkaar voor de gek moet houden. In Saboteur werk je gezamenlijk aan de bouw van een tunnel, maar een aantal spelers moet in het geheim de inspanningen van de groep dwarsbomen. Goed alternatief voor iedereen die niet bekend genoeg is om ooit aan Wie is de Mol? mee te mogen doen.

Homecoming (serie, Amazon Prime)
Het klinkt vreemd, Amazon die de filmrechten koopt van een podcastserie, maar de serie die eruit voortkwam is zeer geslaagd. Regisseur Sam Esmail (Mr. Robot) weet het mysterieuze sfeertje van de podcast perfect te vertalen naar beeld en de hoofdpersoon wordt knap vertolkt door Julia Roberts. De serie draait om een geheim militair project waar – je raadt het al – niet alles is zoals het lijkt. Hoe minder je vooraf van het verhaal weet, hoe beter.