+31 35 3690039 contact@station10.nl

Deze keer leggen we je een heerlijke pragmatische top 10 voor die afkomstig is van ons teamlid Jordi Maijenburg. Hij is gespecialiseerd in Innovatie en conceptontwikkeling. Met een achtergrond in innovatiewetenschap, ondernemerschap en journalistiek is Jordi breed ontwikkeld en dat komt duidelijk terug in zijn onderstaande selectie.

 1. Google Lens (app)
  Google Lens is een relatief nieuwe app van Google die op basis van beeldmateriaal, relevante links en teksten kan tonen, een mooi staaltje kunstmatige intelligentie. Voorbeelden: Richt je telefoon op een stuk tekst in een vreemde taal en Google vertaalt dit live voor je. Zie je een mooi kledingstuk op een foto? Laat Google het analyseren en je krijgt meteen de links naar de webshop. Loop je als toerist in een stad? Richt je telefoon op een gebouw en krijg meteen interessante info erover. Eindeloze mogelijkheden! Momenteel helaas alleen voor Androidgebruikers. 
 1. Sketch (app)
  Een mooie app van eigen bodem voor graphic designers. Sketch is het makkelijkst te begrijpen als een Photoshop voor app/web interfaces. Een oneindig aantal mogelijkheden, maar in tegenstelling tot Photoshop, heel eenvoudig te begrijpen en gebruiken. Voor nu alleen voor de Macfanaten, probeer de trial hier!
 1. Notion (app)
  Ik maak een hoop notities en om dat een beetje geordend te laten verlopen, heb ik een paar handige notitietips. Ten eerste de handige alles-in-één notitieapp van Notion. Eenvoudig in gebruik en je kan het precies zo opzetten dat het aan jouw wensen voldoet. Volgens henzelf de perfecte vervanger voor Google Docs, Evernote, Confluence, Jira, Trello en Airtable.
 1. Notitietip voor Whatsapp (app)
  Daarnaast heb ik nog een handige tip voor mensen die vaak notities/linkjes/foto’s heen en weer sturen van hun telefoon naar hun laptop en weer terug. Maak een gesprek met jezelf aan in Whatsapp. Helaas is het geen standaardoptie om een gesprek te starten met jezelf in Whatsapp, maar daar is een work-around voor: Maak een groepsgesprek aan met één ander persoon. Verwijder vervolgens direct die persoon uit de groep. Nu heb je een groepsgesprek met alleen jezelf, die je bijvoorbeeld Notities kan noemen.
 1. Greenbook (notitieschrift)
  Ondanks alle digitale hulpmiddelen, is het soms ook fijn even snel met de hand wat te kunnen tekenen of opschrijven. Als je net als ik ben, resulteert dat erin dat je ongeveer elke twee maanden een volgeschreven notitieblok weggooit. Heel zonde! Daarvoor is Greenbook heel handig. Dit is een notitieblok gemaakt van whiteboardpapier. Als je notities niet meer nodig hebt, veeg je ze heel eenvoudig uit en kan je weer opnieuw gebruikmaken van de pagina! Klimaatprobleem opgelost, jij mag weer met het vliegtuig. 
 1. Stratechery (nieuwsbrief)
  Als je een fan bent van strategie, is deze wekelijkse nieuwsbrief van Ben Thompson een must. Hij neemt de strategieën van multinationals als Apple, Netflix en Google onder de loep en biedt duiding bij de richting die zij kiezen. Je moet er wel even voor gaan zitten, want het zijn aardige stukken tekst, maar absoluut de moeite waard.
 1. FreeCodeCamp (tutorials)
  Afgelopen zomer ben ik gestart met leren programmeren, zodat ik een beter begrip heb van wat de slimme mensen bij IT allemaal doen. Als je ook wilt ontdekken hoe de digitale wereld er aan de achterkant uitziet, kan ik de gratis tutorials van FreeCodeCamp aanraden. Al wat verder gevorderd? Dan zijn de cursussen van Udemy een aanrader. Zoals Sjors enkele maanden geleden al schreef, zijn cursussen hier bijna altijd ‘tijdelijk’ in de aanbieding, zodat je voor slechts € 12,99 voorzien wordt van stapels kennis. Colt Steele biedt hier fantastische cursussen aan in o.a. Data Analytics (Python) en Web Development (Javascript Frameworks). Voordat je het weet, maken deze nerdgrappen je ook aan het lachen:

   1. The Industries of the Future (boek)
    Ik houd van boeken en daarom tot slot een drietal aanraders, mocht je op zoek zijn naar leesvoer. Alec Ross schreef dit interessante boek over de industrieën die groot gaan worden in het komende decennium. Als innovatie-expert van het team van Hillary Clinton is hij de hele wereld over gereisd en zo heeft hij een goed beeld van de grote doorbraken die ons te wachten staan. Een boek over robotica, kunstmatige intelligentie, big data en nog veel meer. Inclusief een briljant voorbeeld om innovatie te stimuleren. Hij vergelijkt voor dit voorbeeld de landen Wit-Rusland en Estland, die in 1991 in ongeveer dezelfde staat afscheid namen van de Sovjet-Unie en anno 2019 niet meer hadden kunnen verschillen. Kleine spoiler: bied ruimte voor kansen en wees niet bang met het verleden te breken, want “opening up pays off!”
   1. Elon Musk (boek)
    Fan van biografieën? Dan is dit een mooi boek voor je collectie. Ashlee Vance geeft een inkijkje in het leven van Elon Musk. Een man die meerdere industrieën op z’n kop zette.
   1. Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (boek)
    Deze serie van Douglas Adams is een echte klassieker en aanrader voor mensen die van Science Fiction en slimme (volgens sommige flauwe) humor houden. Op absurdistische, komische wijze neemt Adams de maatschappij op de hak. Ben je er al doorheen? Check dan vooral het nieuwste deel, geschreven door Eoin Colfer. Hij biedt de serie (en mijn Top 10) een mooi einde.