Skip to main content

Een digitale kickoff, virtuele koffiepauze en online retro. Scrum Masters Anneloes en Edwin hebben het deze week allemaal meegemaakt en hun rol op een creatieve manier ingevuld. Hoe is het ze afgegaan? Ze zetten hun belangrijkste learnings op een rijtje!

Creëer een positieve mindset
Het begin van de week stond in het teken van afstemming. Hoe pakken we de samenwerking aan met de teams en welke gevolgen heeft dit voor bepaalde teamleden met bijvoorbeeld kinderen thuis? Er heerst over het algemeen een positieve mindset waarbij iedereen er het beste van maakt.

Minder meetings
Developers geven aan het fijn te vinden ongestoord en met volle focus te kunnen werken. Sommige verwachten dat de productiviteit de komende weken hoger zal liggen. Er zijn minder meetings ingepland om zaken te bespreken en er staat niemand aan je bureau om even iets te checken. Aangezien de meeste development teams al gewend zijn aan online communicatie, weet iedereen elkaar te vinden.

Maak het dynamisch en interactief voor het gehele team
Op kantoor zijn Anneloes en Edwin met hun teams veel in beweging; schetsen op een whiteboard en brainstormen waarbij iedereen actief meedoet met schrijven en post-its plakken. Hoe kun je het ook digitaal dynamisch en interactief maken voor het gehele team?

Mural
Een tool als Mural is geschikt om iedereen mee te laten doen. Met deze betaalde tool kun je realtime samenwerken op een digitaal whiteboard, brainstormen, roadmaps maken of een concept uitwerken. Ook leuk; sommige teams zoeken een actief element door bijvoorbeeld gezamenlijk ochtendgymnastiek te doen tijdens de stand-up!

Kom sneller to-the-point
Een veel gehoorde klacht binnen organisaties is dat er (te)veel tijd wordt gestoken in veel en lang fysiek vergaderen. Al na de eerste week horen we Anneloes en Edwin zeggen dat men nu (noodgedwongen) minder over koetjes en kalfjes praat en gesprekken hierdoor efficiënter en meer to-the-point verlopen.

Maak een happiness index met Mentimeter
Een retrospective met 15 man op afstand bleek best pittig. Om tijdens de retrospective te peilen hoe het team ervoor staat, hebben Anneloes en Edwin met Mentimeter een happiness index gemaakt die iedereen makkelijk thuis kon invullen. Dit beviel goed. Door het aan de actualiteit te koppelen leverde het direct gespreksstof op om de sprint te evalueren. Degene met de hoogste en de laagste score zijn gevraagd toe te lichten.

Breek het ijs met een digitaal groepsportret
Je begint deze week net met een nieuw project en zou een kickoff doen met alle teamleden. Dan toch maar digitaal! Hoe pak je dit aan? Normaal kiezen onze Scrum Masters voor een kennismakingsspel.Bijvoorbeeld op een rijtje gaan staan op aantal dienstjaren, schoenmaat of voornaam.

Selfie en digitale kickstart
Om het ijs digitaal te breken maakte Anneloes een ‘selfie’ van het team door het team te tekenen op basis van foto’s. Tijdens de digitale kickstart maakte ze een rondje langs het team waarbij iedereen hun inbreng en guilty pleasure aangaf. Dit plakte ze vervolgens in het groepsportret erbij. Zo heb je een leuk overzicht van het team waar iedereen aan terug kan refereren.

Las extra momentjes in
We merken dat de behoefte aan contact ervoor zorgt dat we extra momentjes inlassen, zoals een wrap-up aan het einde van de dag. Tijdens zo’n daily sitdown check je inhoudelijk in, maar minstens zo belangrijk is het sociale aspect waarbij de teamleden elkaar even kunnen spreken.

Virtueel koffiemomentje
Ook binnen Station10 passen we dit toe. We hebben nu elke dag om 9:00 uur een virtueel koffiemomentje van een kwartier. Iedereen kan dan inbellen om even te kletsen en elkaars hulp te vragen bij zaken waar we tegenaan lopen in deze nieuwe situatie. Daarnaast zien we dat groepsapps het traditionele koffiepraatje vervangen, waar veel GIFjes en video’s worden gedeeld.

Maak een fysiek scrumbord voor het hele gezin
Als Scrum Master proberen Anneloes en Edwin ook mee te denken met collega’s die thuiswerken met kinderen, We zien dat scrumbords ook worden toegepast voor kinderen. Waar we nu voor het werk online gaan, maken we thuis juist een fysiek scrumbord voor het gezin. De activiteiten voor de dag geprioriteerd op de deur of op het raam, geven de kinderen structuur en houvast die ze vaak ook op school hebben.

Best of both worlds
Er wordt al gesproken over hoe we de lessen die we nu leren – van het ene uiterste (kantoor) naar het andere (volledige afzondering thuis)- kunnen meenemen in de toekomst. Het koudwatervrees voor thuiswerken is noodgedwongen afgeschud. Hoe kunnen we straks de ‘best of both worlds’ creëren?

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen van de afgelopen week! Wil je deze met ons delen? Stuur een e-mail naar edwin@station10.nl of anneloes@station10.nl en wie weet drinken we binnenkort virtueel een kop koffie!

Leave a Reply