Een boek als dank

Bedankt voor de samenwerking van het afgelopen jaar. Een jaar dat we niet snel zullen vergeten maar wel graag willen afsluiten. Om het volgende jaar goed te starten, bieden wij jou een boek met inspiratie aan. Kies op deze pagina uit onze persoonlijke tips en vul onderstaand formulier in voor 18:00 vrijdag 22 januari. Dan zorgen wij ervoor dat je het zo snel mogelijk in huis hebt.

  Heiko Bleeker

  The GCHQ Puzzle Book - GCHQ

  Het kraken van codes is wat de oorspronkelijke Station10’ers tijdens WW2 in Londen deden. In hun spirit van samen oplossingen verzinnen voor complexe vraagstukken werken wij aan de projecten met onze opdrachtgevers. Houd je ook van een stevige en creatieve puzzel? Dan is dit het ultieme puzzelboek met vraagstukken die de Britse geheime dienst gebruikt voor het rekruteren van spionnen.

  Marga Lenten

  Socrates op sneaker - Elke Wiss

  In deze tijd waar polarisatie aanwezig is en het nieuws dat je leest vaak aansluit bij je overtuigingen is het moeilijker geworden om oprechte interesse te hebben en elkaars standpunt te begrijpen. Dit boek geeft inzicht hoe je gesprekken kan voeren die leiden tot verdieping en verbinding. Het is makkelijk leesbaar en houdt zeker ook een spiegel voor. Het heeft me bewust gemaakt dat open vragen en oprecht geïnteresseerd zijn in de andere persoon een andere manier van vragen vereist.

  Nanette Schoenmakers

  Agile HR - Dank & Hellström

  Als wendbare organisatie, team of medewerker heb je altijd een voorsprong. Dit wordt weer eens extra benadrukt in deze corona-crisis. Het misbaar maken van HR maar ook van andere ondersteunende diensten is het streven en maakt het werk veel uitdagender!

  Suzanne Eikelenboom
  De Minpins - Roald Dahl

  Het laatste boek van Roald Dahl over moed, vriendschap en de impact van angst maakte indruk op mij als volwassene. Om verder te komen moet je soms wel eens even iets doen wat eigenlijk niet mag. Je komt dan tot nieuwe inzichten en geweldige oplossingen. Het verhaal is ook schitterend geïllustreerd met tekeningen die tot je verbeelding spreken. Leuk om zelf te lezen, maar ook heerlijk om voor te lezen aan kinderen.

  Anneloes Hendriks
  Visual Thinkig - Willemien Brand

  Waarom het mijn aanrader is om mensen te stimuleren, juist in deze tijd, te gaan tekenen:

  • Tekenen dwingt je tot de essentie van het verhaal en het grotere plaatje te zien; handig bij complexe vraagstukken.
  • Beelden prikkelen een groter gebied in je hersenen dan woorden en stimuleert daarmee de betrokkenheid en het geheugen; mooi meegenomen nu elke werkdag er ongeveer hetzelfde uitziet (zolderkamer met conference calls)
  • Door te tekenen maak je verbinding tussen je linker en rechter hersenhelft; hierdoor haal je het beste uit jezelf.
  • En dat je door te tekenen stofjes vrijkomen in het brein waar je gelukkig van wordt, is dan ook nog eens mooi meegenomen!
  Luuk van Hees
  Dat gaat nooit lukken - Marc Randolph

  Dat gaat nooit lukken is de origin story van Netflix, een van de meest geliefde en iconische bedrijven ter wereld…. Absolute tip omdat je een kijkje in de keuken krijgt bij de start van Netflix. Leest als een roman, super interessant om te lezen over de ‘pivots’ die ze gemaakt hebben en hoe ze meerdere keren bijna kopje onder zijn gegaan in hun zoektocht naar een passend businessmodel.‪

  Sjors Hoogsteder
  Het Doel - Eli Goldratt

  Dit boek is een aanrader voor iedereen die zich bezighoudt met procesoptimalisatie. Het toepassen van de Theory of Contraints en de manier van kijken naar processen heeft veel overeenkomsten met het Lean Six Sigma gedachtegoed. Het boek is makkelijk leesbaar geschreven over een fabrieksdirecteur die zijn fabriek moet redden van een dreigende sluiting. Het zit vol met leuke en herkenbare metaforen waarmee problemen en oplossingen helder worden overgebracht.

  Robert Jan Droogleever Fortuyn
  Thinking fast thinking slow - Daniel Kahneman

  De bijbel als je wilt weten hoe je beslissingen neemt en perceptie creëert en dus ook hoe je brein je voor de gek houdt en hoe biases ontstaan.Het geeft je een unieke blik op de wereld en vooral hoe je je eigen wereld in je hoofd creëert. Het laat zien dat ons brein eigenlijk lui is en daardoor te snel beslissingen maakt, en dat we ons dus ook relatief makkelijk laten beïnvloeden door media, reclame en andere prikkels die ons brein oppikt. Het is een boek met veel voorbeelden die tamelijk complexe ideeën goed uitleggen.

  Casper Wolfert

  99 redenen om te stoppen en toch weer door te gaan - Daan Weddepohl

  Ooit gold uitleen-platform Peerby als de grote belofte van de deeleconomie, maar het verdienmodel werkte niet en de start-up zakte als een pudding in elkaar. In dit vlot geschreven boek schrijft oprichter Daan Weddepohl over het succes, het voortdurend langs de rand van de afgrond scheren, het ontslaan van je medewerkers en hoe het bedrijf toch een nieuwe vorm gevonden heeft. Hoewel het boek af en toe wat meer zelfreflectie had kunnen gebruiken geeft het een leuk inkijkje in de start-up scene en veel energie om zelf weer met innovatie aan de slag te gaan.

  Edwin Duijst

  Shoe dog - Phil Knight

  Shoe dog is een boek over de oprichter van Nike: Phil Knight. Een inspirerend boek over leiderschap en ondernemerschap. Phil Knight is misschien niet de meest inspirerende leider maar zijn kracht is dat hij steeds de juiste mensen om zich heen heeft verzameld en daarnaast constant is blijven leren van zijn ervaringen. Hierdoor is het hem gelukt om steeds een stapje verder te komen met zijn bedrijf. Super interessant boek voor ondernemers of managers!

  Jordi Maijenburg

  No rules rules - Reed Hastings

  Netflix staat bekend om een cultuur die we in Nederland op z’n minst onorthodox zouden noemen. Vergaande vrijheid en hoge verantwoordelijkheid zijn de sleutelwoorden. En dankzij die cultuur boeken ze succes na succes. In 10 stappen wordt je meegenomen in hoe Reed en consorten deze cultuur hebben ontwikkeld. Van het opbouwen van talentdensiteit, het creëren van openhartigheid tot het afschaffen van beleid en controles. Het klinkt als een sprookje, maar wordt goed onderbouwd met voorbeelden uit de Netflixcultuur en professor Erin Meyer voorziet de 10 stappen van wetenschappelijke onderbouwing. Een aanrader als je in 2021 organisatie- en cultuurvraagstukken voorziet.

  Luuk Schagen

  Creativity, Inc. - Ed Catmull

  Ed Catmull is de oprichter van Pixar Animation Studios. Dit boek – half memoire, half bedrijfsadvies – beschrijft de vroege dagen van Pixar en de introductie van computer graphics in de filmwereld, met een verfrissende kijk op het vroege Silicon Valley. Maar wat het boek vooral interessant maakt zijn de verdere passages over hoe Pixar, ondanks een explosive groei naar ruim 1000 medewerkers, innovatief en wendbaar is gebleven en nooit de creativiteit heeft verloren waarmee ze groot zijn geworden. Wijze lessen voor iedere ondernemer in de creatieve sector, en daarbuiten.