+31 35 3690039 contact@station10.nl

De Google Design Sprint is inmiddels een alom bekend begrip. Maar wel een begrip dat regelmatig verward wordt met de sprint van Agile en Scrum. Voor alle duidelijkheid; we hebben het over de 5-daagse methode ontwikkeld door Jake Knapp gericht op het bedenken van oplossingen voor grote, urgente vraagstukken.

Even snel, hoe werkt het?
Een Design Sprint leidt een team van circa zeven deelnemers door een vast programma: maandag richten we ons op probleem, context en klantenreis, dinsdag bedenken we oplossingen, woensdag werken we dit verder uit, donderdag bouwen we het prototype en vrijdag toetsen we het prototype, trekken we conclusies en proosten we op de inzichten!

Wanneer zet ik een sprint in?
Helaas is een design sprint geen orakel die op alle vragen een antwoord heeft. De Design Sprint is een methode om grote vraagstukken op te lossen en projecten te kickstarten.

Er zijn 4 voorwaarden die bepalen of een design sprint past:

 1. Er is een belangrijk/groot probleem of uitdaging
 2. Er is urgentie om dit op te lossen vanwege tijd en/of impact
 3. Er is nog geen oplossing of er zijn heel veel mogelijke oplossingen
 4. De opdrachtgever staat open voor verrassingen en de uitkomst staat nog niet vast

Voldoet het vraagstuk aan tenminste drie voorwaarden? Dan is een Design Sprint geschikt. Zo niet? Dan past een andere aanpak waarschijnlijk beter.

En inhoudelijk?
Design Sprints worden erg breed ingezet. Enkele vraagstukken die we afgelopen jaar opgelost hebben:

 • Hoe bereiken we een nieuwe doelgroep?
 • Hoe genereren we nieuwe inkomstenstromen naast onze bestaande diensten?
 • Hoe moeten we onze crossmedia-afdeling richting adverteerders positioneren?
 • Hoe ontwikkelen we samen met een partner een mediapropositie?
 • Hoe kunnen we een beweging starten op basis van onze kernwaarden?
 • Hoe kan ik de samenwerking tussen ons en mediabureaus verbeteren?

Kortom; er is veel uitdagingen die we kunnen aanpakken met een Design Sprint.

De grootste verschillen?
Er is een grote diversiteit in de vraagstukken. Daarmee dus ook in de oplossing en het prototype; soms is het een app, een brochure, een chatbot, een presentatie of een trainingsprogramma. Daarnaast blijkt tijdens de testdag dat de oplossing soms spot-on is maar soms ook de plank volledig misslaat.

Ook wisselt de groepssamenstelling sterk; van een eerder nauw samenwerkend team, tot zeven individuen die zich aan elkaar voorstellen op de eerste dag.

De grootste overeenkomsten?
Elke sprint levert gegarandeerd waardevolle inzichten op. Daarnaast is iedere sprint hard werken voor de deelnemers (en de facilitators). Tot slot creëert een sprint verbinding en draagvlak. Zelfs in een team waar de deelnemers lijnrecht tegenover elkaar staan zorgt een sprint voor een collectief gedragen oplossing.

Waarom werkt een Design Sprint zo goed?
Het antwoord hierop is een combinatie van vier principes en een goede facilitator.

 1. Er is één beslisser. Iedereen heeft inspraak, maar één persoon hakt de knoop door. Dit voorkomt eindeloze energievretende discussies.
 2. Iedereen werkt individueel en anoniem. Ideeën worden beoordeeld op inhoud en niet op wie het heeft ingediend. Dit voorkomt dat alleen de manager of de meest luidruchtige persoon gehoord worden.
 3. Focus. Een sprint geeft tijd en ruimte om na te denken zonder afleiding. Geen laptops, geen andere meetings en geen telefoons.
 4. Een strak proces. De stappen volgen elkaar op en beslissingen worden niet meer gewijzigd. Hierdoor boek je snel voortgang.

En natuurlijk is er een goede (lees: strenge) facilitator nodig die deze principes bewaakt. Omdat we veel kennis hebben van de media, het maatschappelijk domein en van productontwikkeling, kunnen we ook inhoudelijk een belangrijke bijdrage leveren in het uiteindelijke succes van de sprint.

– Past een Design Sprint bij jouw uitdaging? Wij helpen je graag.
– Twijfel je? We komen graag langs om samen te ontdekken of een sprint bij jou past.

–  Past een sprint niet? Maar wat wel? Een Design Sprint is slechts één van onze methoden. Van valideren tot realiseren; wij kijken graag met je mee wat jou kan helpen.