+31 35 3690039 contact@station10.nl

De gesprekjes bij het koffiezetapparaat, de sfeer in een team aanvoelen of iemand apart nemen? Dat zit er helaas even niet in. De komende weken zetten Station10-collega’s Anneloes Hendriks en Edwin Duijst hun creativiteit in om hun rol als Scrum Master vanaf afstand te vervullen. Hoe doen zij dat? Ze zetten de 5 belangrijkste tips voor je op een rij!

1. Happiness index via Mentimeter
Tijdens de retrospective werken Anneloes en Edwin altijd met een Happiness index. Een schaal van 5 waarop de teamleden zichzelf mogen plotten met de vraag: ‘hoe voel je je over de afgelopen sprint?’ Om de variatie erin te houden, verzinnen ze elke sprint een nieuwe schaal, zoals een ‘Rob Geus-index’, een ‘yoga lenigheids-index’ of een ‘carnavalsstemming-meter’. Deze index printen ze normaal gesproken uit
om aan de muur te hangen. De teamleden staan dan rond de index en leggen uit waarom zij zich op een bepaalde plek hebben geplaatst.

Hoe gaan ze dat nu doen vanaf afstand? Met de gratis tool Mentimeter hebben zij een presentatie aangemaakt met het vraagtype ‘image choice’. Tijdens de retrospective loggen de teamleden in op menti.com met een code. Hier vullen ze hun score in en als Scrum Master zie je de resultaten van al je teamleden. Dit deel je vervolgens, zodat iedereen kan inzien hoe het team de sprint heeft ervaren. Een klein nadeel is alleen dat het anoniem is. Je kunt als Scrum Master wel de teamleden langsgaan en vragen welke score ze hebben gegeven en waarom.

Benieuwd? Probeer het uit op menti.com met de code 66 34 09.

2. Roadmap in Trello of Mural
De roadmap die aan de muur hangt of de Obeya waar je hele portfolio visueel is weergegeven: die moeten helaas op kantoor blijven. Jammer, aangezien een ‘fysieke’ portfolio zorgt voor directe communicatie, collectief visueel geheugen en gedeeld eigenaarschap. Collega Edwin zette deze week de fysieke portfoliomuur om naar een digitale variant in Trello, zodat het toch voor iedereen inzichtelijk is. Tijdens een sessie via Teams of Slack kun je deze dan bespreken zoals je normaal gesproken met z’n allen om het whiteboard heen staat.

De betaalde tool Mural biedt nog veel meer mogelijkheden: je kunt hiermee realtime samenwerken op een digitaal whiteboard, brainstormen, roadmaps maken of een concept uitwerken.

3. Kahoot
Als je met een nieuw team werkt waarvan je de scrumkennis nog wilt verbeteren, dan biedt de tool Kahoot de mogelijkheid een leuke, interactieve quiz te maken. Hogescholen en universiteiten gebruiken deze tool bijvoorbeeld om studenten te activeren en de kennis van de leerstof op een speelse manier te toetsen. De tool is geschikt om tijdens de retrospective vanaf afstand een bijspijker-scrumquiz te organiseren met je team.

4. Whereby
Wil je de verbondenheid in het team behouden? Je kunt een open verbinding opzetten zodat iedereen op elk moment even iets kan zeggen of vragen. Een goede tool hiervoor is bijvoorbeeld Whereby. Beperking: met de gratis versie kun je maar met maximaal vier personen verbinden. Een betaalde versie kost $9,99 per maand.

5. Formeler inplannen
Tot slot; om toch te weten wat er speelt in het team en eventuele blokkades te verhelpen, zul je de informele gesprekken moeten vervangen door meer geplande afspraken. Je kunt met elk teamlid een korte call inplannen om even persoonlijk in te checken. Daarnaast kun je natuurlijk makkelijk nog tussendoor via Slack of Teams vragen: ‘hoe gaat het, zullen we even bellen?’

Wil je meer ervaringen horen of juist ervaringen uitwisselen voor samenwerken op afstand? Stuur een e-mail naar edwin@station10.nl of anneloes@station10.nl en wie weet drinken we binnenkort virtueel een kop koffie!