+31 35 3690039 contact@station10.nl

Barent Momma directeur van Bindinc.


De Nederlandse uitgever Bindinc. is marktleider op het gebied van offline en online radio- en televisie informatie. Maar er gebeurt veel meer in het Hilversumse pand. Barent Momma licht toe.

w400.baec7Je werkt inmiddels 9,5 jaar bij Bindinc.. Waar ben je het meest trots op?
Ach, dat vind ik zo’n lastige vraag. Maar als ik moet kiezen, dan zeg ik: onze transitie. We waren hoofdzakelijk een uitgever
van print, maar we zijn inmiddels ook digitale wegen ingeslagen. Zo zijn we uitgever van de succesvolle site TVGids.nl die uiteraard geschikt is voor zowel desktop als mobiel.  We verzorgen op onze site Televizier.nl de Gouden Televizier-Ring verkiezing en we leveren de data voor alle tv-gidsen van de omroepen en aan een aanzienlijk aantal klanten met digitale gidsen (EPG’s). We maken gebruik van onze kennis en schaalvoordeel welke we inzetten voor de Business-to-Business kant. Zo organiseren wij naast onze eigen titels, de advertentie verkoop voor Omroep Max en de VARA en verzorgen de inkoop van drukwerk, papier en verzending voor EO en VARA

Mensen kennen ons als marktleider in offline en online Radio- en televisieinformatie, maar we hebben bijvoorbeeld ook onze eigen Custom Media-afdeling waar we onder meer aan conceptontwikkeling doen. We maken bijvoorbeeld uitgaven voor goede doelen organisaties zoals CliniClowns en de Nierstichting. Kortom, er is zoveel om trots op te zijn.

Jullie zijn steeds meer doelgroepgericht gaan denken. Kun je dat toelichten?
We hebben een database van 2.5 miljoen gebruikers. Dus we kijken bijvoorbeeld ook zeer gericht naar de groeiende groep 65-plussers. Hoe kunnen we hen bedienen met andere producten dan een tv-gids?  Zo denken we concreet na over een ‘zorgbox’. Een service waarbij we ouderen en hun kinderen en mantelzorgers faciliteren door middel van communicatietoepassingen. Je kunt denken aan sensoren in huis en videobellen. Naast de smartphone kan de afstandsbediening daar dan weer een belangrijke rol in spelen. Ouderen zijn niet allemaal behendig met een smartphone, maar de afstandsbediening voor de televisie is voor hen een vertrouwd apparaat.

Je moet er maar opkomen.
Nou, ik zal je vertellen hoe we daar opkwamen. We hebben een huiskamer setting gecreëerd en daar hebben we het gedrag van een aantal testpersonen bekeken. We hadden een aantal devices neergelegd en wat bleek was dat sommige mensen gewoon eerst de afstandsbediening pakken omdat het voor hen het meest vertrouwde apparaat is. Om de motieven te achterhalen voerden we ook paneldiscussies met de testpersonen.

Hebben jullie een groot team op deze innovatie zitten?
Nee, bewust niet. Ik ben een groot voorstander van de Lean Startup methode. Je ontwikkelt met een klein team, je test en je ontwikkelt dan verder. Dat werkt veel beter dan wanneer je met een groot team en hoge investeringsbudgetten aan de slag gaat. Het risico bij de Lean Startup methode is lager en de kans dat je een geslaagd product ontwikkelt is groter.