In 2020 schakelde Loïs de Jong van de NTR Station10 in om OKR’s in te voeren voor haar team Integrale Programma Ontwikkeling. Hierin wordt gewerkt aan 7 onderwerpen als innovatie, digitale producten en 360graden-content. Een belangrijk team voor de NTR, de omroep die voorop wil lopen met programmavernieuwing en nieuwe methodes. Drie jaar later werkt TIP nog steeds met OKR’s. We interviewen Loïs om de resultaten van het structurele gebruik van OKR’s te laten zien.
Waarom ben je begonnen met OKR’s?
“Er waren twee redenen voor mij. Wat is de verbinding tussen alle verschillende experts in mijn team en hoe kunnen we ons team efficiënt en succesvol inzetten. We startten in de Corona-tijd en ik wilde meer verbinding tussen de verschillende onderwerpen. Zowel voor mijzelf als de teams onderling. Daarnaast wilde ik toetsen of we de doelen in onze jaarplannen ook haalden, maar dat is lastig met onderwerpen als innovatie en programmaontwikkeling. Met OKR’s bleek dat heel goed te kunnen.
Tenslotte vond ik het toen prettig dat dit een methode is die door grote startups en innovatieve bedrijven wordt gebruikt om te groeien”.

“Wij leveren geen product, maar kunnen met OKR’s onze toegevoegde waarde meetbaar maken en toetsen of we succesvol zijn”
Wat levert het werken met OKR’s op?
“Het brengt mij heel veel.
- Het geeft een helder kader met doelen voor ieder team. Iedereen weet waar we naar toe gaan, maar heeft ruimte zelf de beste manier te bepalen hoe daar te komen. Kader en eigen ruimte zijn daarmee duidelijk voor iedereen, waardoor mijn teamleden het beste uit zichzelf kunnen halen.
- Ik kan als leidinggevende een groot en divers team met specialisten aansturen. We behalen samen de resultaten in plaats van dat ik deze moet bedenken. Het team werkt heel erg in het nu en ik kan me steeds richten op de volgende stap.
- Tenslotte blijven we flexibel en kunnen we doelen snel aanpassen naar aanleiding van de actualiteit of nieuwe inzichten in het team.”
“Ik ben niet hiërarchisch ingesteld, maar ik wil wel kunnen sturen.”
Welke impact heeft het gehad op je organisatie?
“Het team zou het niet anders meer willen:
- Uit het medewerkerstevredenheid onderzoek blijkt dat de medewerkers van TIP de gelukkigsten zijn van de NTR. Dat komt door de ruimte, zelfstandigheid en waardering die ze krijgen. Iedereen voelt eigenaarschap over de dingen die ze doen.
- Ik vind het leuk om te zien dat ook de jonge mensen in het team zich aangesproken voelen door OKR’s. Ze kunnen zelfstandig in verbinding met elkaar werken. Dat is iets anders dan Een situatie waarin de leidinggevende een opdracht geeft en deze uitgevoerd moet worden.
- Ook zorgen OKR’s voor meer teambinding. Iedereen is op de hoogte van wat je moet weten. Dit kost een half uur per twee weken en gaat veel beter dan daarvoor. Nieuwe werknemers kunnen ook veel sneller onboarden omdat heel duidelijk is wat iedereen doet en bijdraagt aan onze doelen.”
“We hebben OKR’s opgetuigd in Corona-tijd. Het gaf ons in die tijd houvast en koers. Nog steeds is het de perfecte methode voor ons”
Kun je dit allemaal zelf?
“Inmiddels kunnen we het meeste zelf. Het kost even tijd om het werken met OKR’s onder de knie te krijgen. Door training en meekijken ontwikkel je de benodigde vaardigheden. Een meevaller was dat ik iemand in mijn team heb die het zich snel eigen kon maken, zodat we dit samen snel konden implementeren. Zo hebben we OKR’s een structureel onderdeel gemaakt van TIP.
Bij het opstellen van de OKR’s voor TIP vind ik het prettig om Station10 in te schakelen. Zo word ik goed scherp gehouden.”
Wat is tegengevallen of een nadeel voor jou geweest?
“Eerst wil ik dan het hoogtepunt noemen van het werken met OKR’s. Het afgelopen Jaarplan hebben we voor het eerst samen met de teams gemaakt. Toen elk team presenteerde dacht ik: “Wow, wat een leuk team en wat kan ik trots zijn op hen dat we dit samen hebben bereikt”. Daarna werd het wel lastiger om ieder kwartaal nieuwe OKR’s voor iedereen in de organisatie op te stellen. Daarom hebben we besloten vanaf nu alleen teamdoelen op te stellen.”
Op welke manier heeft Station10 TIP ondersteund?
Station10 heeft ons geholpen door OKR’s aan te raden, deze te implementeren en door structureel op strategisch niveau te klankborden over de jaar- en kwartaaldoelen.”
“Station10 houdt mij scherp!”
Hoe kijk je naar de samenwerking met Station10?
Ik vind het nog steeds fijn om Station10 als externe sparringpartner te hebben bij het bepalen van de doelen. Dat houdt mij scherp. Het is daarbij extra prettig om met een partij te werken die de wereld waarin ik opereer vanuit de praktijk kent.”
Wat zou je iemand aanbevelen die met de uitvoering van de strategie worstelt?
“Gebruik OKR’s en maak het je echt eigen. Geef de organisatie tijd om eraan te wennen en de methode te leren. Het duurde even voor het team de waarde inzag. Er heerste een gevoel van “nu moeten we elke twee weken over OKR’s praten.” Het leek kunstmatig maar gaandeweg door oefening en begeleiding werd het steeds natuurlijker. Inmiddels kijkt iedereen er naar uit.”
Ontvang de laatste insights.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om elke maand de laatste insights van Station10 te ontvangen die je helpen om je doelen te realiseren.