+31 35 3690039 contact@station10.nl

Met een bachelor Innovatiemanagement op zak, begon Luuk Schagen aan een Master Data Science én verbond hij zich begin dit jaar als adviseur aan Station10. Wat drijft Luuk en wat heeft hij met Artificial Intelligence en Machine Learning? Wij spraken Luuk aan de hand van zijn LinkedIn-profiel.

Je bent net begonnen als adviseur Innovatie & Conceptontwikkeling bij Station10. Vertel!
Inderdaad! Ik moet zeggen dat ik al een beetje bekend was met Station10 omdat ik er vorig jaar een studieopdracht heb gedaan. In januari jl. ben ik bij Station10 begonnen als adviseur. Ik vind het erg leuk dat ik nu in de praktijk bedrijven kan helpen met het implementeren van innovaties.

Een studieopdracht als springplank naar adviseur dus?
Zo zou je het inderdaad kunnen zeggen. Ik heb destijds een Data Science case studie gedaan in samenwerking met externe partijen. We hebben onderzocht of en op welke manier we kijkcijfers beter zouden kunnen voorspellen op basis van data, zoals weersvoorspellingen en social media gedrag. Wat me toen al opviel was de fijne sfeer binnen Station10 en de interessante vraagstukken binnen diverse mediabedrijven.

Je studeert momenteel ook nog aan de Jheronimus Academy voor Data Science?
Ja klopt. Dit is een joined campus van de Universiteit van Tilburg en de TU Eindhoven. Ik studeer daar Data Science & Entrepreneurship. Dit is een interdisciplinaire studie; aan de ene kant heb je de technische Data Science vraagstukken, zoals hoe bouw je voorspellende algoritmes. Aan de andere kant speelt ook de ondernemerskant een belangrijke rol; want op welke manier implementeer je deze inzichten dan binnen een bedrijf. Hoe test je snel nieuwe business ideeën en wat zijn verschillende opties voor business modellen waardoor je er ook daadwerkelijk rendement uit haalt. Juist ook dit deel van de studie vind ik interessant.

Dit klinkt als een gouden combinatie, zeker ook met Station10?
Dat vond ik ook!

Klinkt ideaal zo’n mooie baan. Hoe combineer je dit allemaal?
Ha, geen idee. Ik doe het gewoon. Zeker als je aan zulke mooie opdrachten kunt werken die naadloos aansluiten op mijn kennis en interesses, is het geen straf.

Je hebt ook nog vijf maanden gewerkt in Zuid-Afrika. Waarom Zuid-Afrika, ligt hier je hart?
Nee, niet per se eigenlijk. Ik was er eerder met een studiereis geweest. Toen ben ik met aantal bedrijven in contact gekomen. Na het afronden van mijn bachelor wilde ik er even tussenuit. Toen zag ik toevallig een vacature van één van die bedrijven, the LaunchLab. Dit is een organisatie die start-ups helpt groeien door ze te faciliteren met bijvoorbeeld goedkope werkruimte en bepaalde werkzaamheden die komen kijken bij het starten van een bedrijf. Dit kwam precies op het goede moment. Enerzijds heb ik ondersteunende werkzaamheden gedaan voor start-ups, zoals prototypes testen en marktonderzoek. Anderzijds heb ik me bezig gehouden met het Onboarding-traject voor nieuwe start-ups die zich bij LaunchLab wilden aansluiten. Toen ben ik uiteindelijk toch wel een beetje verliefd geworden op het land.

Dus je wilt terug om daar je carrière op te bouwen?
Nou dat denk ik niet. In elk geval niet om te wonen. Daarvoor is het voor mij een land met te grote contrasten.

Op je CV staat ook dat je nog assistent-trainer Turnen bent geweest. Turn je zelf ook nog steeds?
Vroeger heb ik veel geturnd. Ik denk wel 10 jaar. En in die hoedanigheid heb ik ook even les gegeven aan recreatiegroepen. Ik ben er nu drie of vier jaar geleden mee gestopt. De lol van het turnen, althans voor mij als innovatiefreak, is dat je steeds nieuwe dingen leert en jezelf verder verbetert. Als je minder gaat trainen, is deze leercurve ook minder en toen ging voor mij de lol er een beetje af.

Wat is je (eerste) indruk van Station10?
Een frisse, jonge organisatie die heel gericht is op daadwerkelijk resultaat behalen bij klanten en het realiseren van impact. Verder is het een leuke club met mensen die echt gepassioneerd zijn over de mediawereld. Dit zie je ook terug in de kennisdeling intern. Dagelijks wordt er wel iets gedeeld. Dit spreekt me erg aan.

Wat zijn je toekomstdromen?
Op Data Science gebied hoop ik bedrijven verder te helpen binnen Station10. Ik ben met name gefascineerd door het feit dat je tegenwoordig overal termen als Artificial Intelligence en Machine Learning voorbij ziet komen. Slechts weinig bedrijven weten wat dit echt inhoudt. Ik zou hier graag mijn steentje aan bijdragen en de dialoog aangaan met bedrijven om een realistischer beeld te schetsen wat je er nu concreet mee kunt binnen je organisatie en misvattingen wegnemen. Zo is Artificial Intelligence in mijn ogen niks meer of minder dan een complexe, moderne toepassing van oude statistische methoden die we nu dankzij computers veel sneller kunnen toepassen. Niet iets dus om angst voor te hebben, maar ook heus geen heilige graal.
En.. als ik echt hardop droom, zie ik mezelf later misschien wel een eigen bedrijf starten.