Skip to main content

Edwin Duijst was werkzaam als docent en maakte begin dit jaar de overstap naar Scrum Master bij Station10. Welke ervaringen uit het onderwijs neemt hij mee en welke rol speelt het teambelang voor hem? Wij liepen met Edwin door zijn LinkedIn-profiel heen.

Je bent nu Scrum Master in dienst van Station10. Wat houdt dit in?
Scrum Master is eigenlijk een rol binnen scrum. Ik werk voornamelijk voor opdrachtgevers. Momenteel zit ik op opdracht bij WPG Media. Hier begeleid ik het proces en coach drie scrumteams op een agile manier te werken. De focus ligt op teamwaarden en iteratief werken met als doel dat teams zelf organiserend worden om zo veel mogelijk waarde te kunnen leveren voor de klant. Daarnaast ben verantwoordelijk om de scrumevents zinvol en effectief te laten verlopen.

Het coachen van een scrumteam. Wat moet ik me daarbij voorstellen?
Eigenlijk voer ik veel gesprekken met mensen in het team. Hoe kijken ze tegen het project aan en vooral ook waar zitten de frustraties en hoe kan ik die wegnemen? Op teamniveau kan het bijvoorbeeld zijn dat de communicatie tussen het team en de Product Owner niet lekker loopt. Dit maak je bespreekbaar en je gaat hier afspraken over maken.

Je komt uit de opleidingswereld als docent op de Hogeschool?
Ik heb bewegingswetenschappen gestudeerd. Tijdens deze Master heb ik een docentenopleiding gedaan. Het docentschap past bij mij, het had altijd al mijn interesse. Ik heb toen stagegelopen als docent bij de Fontys Sporthogeschool. Toen ik was afgestudeerd, heb ik gesolliciteerd als docent Commerciële Economie (richting sportmarketing) bij de Hogeschool Rotterdam. Hier heb ik vier jaar gewerkt en super veel geleerd en kansen gehad.

Docent zijn is toch een roeping, waarom dan de overgang naar de consultancy?
Wat een gemene vraag! Het onderwijs kan beperkend zijn. Op het einde had ik het gevoel dat er weinig verandering was in mijn werkzaamheden. Voor mijn ontwikkeling wilde ik de volgende stap maken. Ik zag mezelf niet mijn hele leven in het onderwijs en wilde het bedrijfsleven in. De kern van docent zijn is dat je mensen graag verder helpt. Dit heb ik nog steeds, ook binnen mijn huidige functie. Ik geniet erg van het ontwikkelen van een team.

Waarom je keuze voor Station10?
Om verschillende redenen. Station10 gaf me het vertrouwen om direct te starten bij een mooie opdrachtgever. Verder spreken de projecten binnen de branche mij erg aan. Het draait bij Station10 om innovatie en het ontwikkelen van producten, dit vind ik mooi. Maar zeker ook de afwisseling die je als consultant hebt dankzij de verschillende opdrachten. Ik vind het vooral leuk om dingen op te starten en vorm te geven.

Wat neem je mee uit je ervaring in het onderwijs?
De vaardigheid om voor een groep te staan en het faciliteren van werkvormen. Ik heb ook veel assessments gedaan bij studenten. Hierdoor leer je doorvragen en krijg je boven water wat er echt aan de hand is om zo tot de kern te komen. Dankzij mijn ervaring als docent heb ik dit allemaal in mijn rugzak zitten. Hier heb ik nog dagelijks profijt van in mijn huidige functie als Scrum Master.

Aan je CV te zien ben je ook een fanatiek voetballer, vertel?
Ha, wat is fanatiek? Ik zie mezelf als liefhebber van het spelletje. Ik train zelf twee keer in de week en speel competitie. Daarnaast geef ik al jaren training aan jongens onder 11 jaar. Nu ik erover nadenk ben ik er toch wel vier tot vijf keer in de week mee bezig. Het spelletje vind ik heel leuk, maar ook het onderdeel zijn van een team en om samen voor iets te gaan. Het teambelang is voor mij heel belangrijk.

Wat is je eerste indruk van Station10?
Ik vind het helemaal niks! Grapje natuurlijk. De sfeer is heel leuk. Het is een club mensen met dezelfde mindset. De ontvangst is heel warm geweest en ik heb het gevoel dat ik mezelf kan zijn. De lijnen zijn kort. En niet onbelangrijk; de inhoud van de projecten waar ik mee bezig ben vind ik heel interessant!

Wat zijn je toekomstdromen?
De komende jaren hoop ik meer projecten en ervaring op te doen. Ook binnen andere rollen dan Scrum Master. Bijvoorbeeld als coach of trainer. En als ik echt ver vooruit kijk, is het mijn droom om ooit een eigen bedrijf te starten.

Leave a Reply