Skip to main content

Hoe helpt de OKR-methode om je strategie van theorie naar praktijk te brengen? We spreken met Martijn Standaart, Commercieel Directeur bij educatieve uitgeverij Malmberg, over zijn ervaring met OKR’s en het werken met Station10.

Waar liep je oorspronkelijk tegenaan bij het implementeren van de strategie?

“We zagen dat we te veel punten wilden oppakken waardoor we een verdeelde focus hadden en waardoor zaken te lang bleven liggen. We zijn teruggegaan naar onze basis: wat is het bestaansrecht van Malmberg? Onze missie is bij te dragen aan de ontwikkeling van het onderwijs. Met focus op ondersteuning van leerkrachten en docenten met hoogwaardige leeroplossingen zodat zij het beste onderwijs kunnen bieden en leerlingen hun volledig potentieel kunnen bereiken. Onze strategische doelen moesten voor 100% aansluiten op deze missie.”

Wat levert het werken met OKR’s jou op? Welke impact heeft het gehad op je organisatie?

“Belangrijk is dat we als directie naar de teams laten zien dat we de strategie en de implementatie ervan belangrijk vinden. En dat we werken aan doelen die helpen onze missie te realiseren, doelen die ook vanuit de organisatie als zeer belangrijk worden gezien. We zijn als organisatie verdeeld in verschillende business units en werken in diverse segmenten zoals basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Zeker in coronatijd merk je dat samenwerking daarom nog wel eens lastig was. Doordat wij met deze methodiek gingen werken zagen we een nog grotere teamspirit ontstaan door de afdelingen heen, je werkt immers met een team dat iets bijdraagt aan het realiseren van onze missie en boekt daardoor ook nog eens voortgang.

Je werkt immers met een team dat iets bijdraagt aan het realiseren van onze missie.

We zien dat, los van de interne focus en teamspirit en het werken aan doelen die echt impact hebben, we versnelling krijgen in de projecten. Dit zal uiteindelijk ook leiden tot meer loyale klanten en dat is natuurlijk ook waar wij het voor doen.”

Wat is tegengevallen of een nadeel voor jou geweest?

“Het vergt wel wat tijd om de mensen ‘mee’ te krijgen in deze nieuwe werkwijze. In het begin voelde het voor veel collega’s als iets dat erbij kwam. Maar nu zie je dat collega’s het erg fijn vinden om te werken aan strategische doelen die impact hebben op onze gebruikers. Tevens geven we de mensen in de teams meer ruimte om hieraan te werken.”

Waarom past deze methode bij Malmberg?

“Dit past in elk bedrijf dus ook bij Malmberg. Zeker in een matrix-structuur waarbij veel afdelingen met elkaar samenwerken zoals bij ons, past deze methode heel goed.

Op welke manier helpt Station10 om de strategie-implementatie te realiseren?

“Met name in het kanaliseren en focus aanbrengen in de speerpunten van het managementteam en de diverse teams. Station10 helpt ons duidelijk te maken wat het belangrijkste is en helpt ons om keuzes te maken. Dankzij het draagvlak in onze directie en het continu najagen van het proces door Station10, boeken we betere resultaten.”

Hoe verliep de samenwerking met Station10? Wat was de toegevoegde waarde van werken met Station10?

“Station10 is straight, to the point, komen afspraken na en zijn altijd bereikbaar. Ik merk dat jullie openstaan voor discussie en flexibel zijn. Jullie weten je in te leven in ons. Dat zorgt voor een beter resultaat en betere samenwerking”

Ontvang de laatste insights.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om elke maand de laatste insights van Station10 te ontvangen die je helpen betere beslissingen te nemen voor jouw business.