Skip to main content

Strategieontwikkeling en -implementatie zijn essentieel voor elke organisatie die streeft naar groei en resultaat. Dit inzicht komt echt tot leven in de training ‘Strategie laten werken’ over strategieontwikkeling en -realisatie volgens Jacob Kroes van Denkavit, een toonaangevend bedrijf in hoogwaardige diervoeding met meer dan 700 medewerkers.

In dit artikel delen we Jacob’s inspirerende verhaal hoe deze training hem en zijn organisatie heeft geholpen hun strategische doelen beter te definiëren en te bereiken.

door: Heiko Bleeker

Uitdagingen

Net gestart als Manager Strategie & Sustainability , stond Jacob voor de uitdaging om de strategie van het bedrijf vorm te geven. Op dat moment kreeg Jacob een uitnodiging van Station10 voor de training ‘Strategie laten werken’ met veel aandacht voor strategie realiseren met OKR’s. “Ik vond OKR’s interessant omdat ze resultaatgericht en klantgericht zijn, en minder focussen op activiteiten,” zegt Jacob.

Jacob’s verwachtingen waren duidelijk: hij zocht naar inspiratie en praktische principes om direct toe te passen. In de tweedaagse training leerde hij de OKR-methodiek kennen en ontdekte hij hoe hij deze in zijn eigen situatie kon toepassen. “Voor mij ging het om inspiratie en het leren van principes en methodieken om concreet toe te passen. Dat is in die twee dagen wel gelukt,” vertelt hij.

“De training zorgt ervoor dat theorie direct wordt omgezet in praktijk, waardoor je de methodiek snel onder de knie krijgt.”

Training

Wat Jacob vooral waardeerde in de training, was het leren in een kleine groep met deelnemers uit verschillende sectoren. De verschillende perspectieven brachten nieuwe inzichten en lieten zien hoe andere bedrijven hun strategie ontwikkelen afhankelijk van hun groeifase. “De interactieve aanpak van de training zorgde ervoor dat theorie direct werd omgezet in praktijk. Je krijgt daardoor de methodiek snel onder de knie,” aldus Jacob.

Een van de meest waardevolle inzichten voor Jacob was het Station10 model om strategie te ontwikkelen. “Er zijn allemaal verschillende definities voor begrippen als missie en visie. De getrapte manier van strategie maken van Station10, van het grote plaatje naar bedrijfsdoelen, was heel leerzaam.” legt hij uit. Daarnaast maakt het veel uit hoe je doelen formuleert. “Ik heb geleerd dat de juiste formulering van doelen een groot effect heeft op de mensen die ermee gaan werken.”

“Door de training sturen we veel meer op Key Results en minder op acties, wat resulteert in en een heldere richting voor de medewerkers en minder verspilde uren en energie.”

Impact

De training verandert de manier waarop Denkavit zijn strategieproces benadert, met een focus op Key Results in plaats van acties. “Daardoor verspillen we minder tijd en energie aan randzaken en een heldere richting is goed voor de motivatie van de medewerkers,” zegt Jacob. Dit resulteert in efficiëntere en succesvollere projecten. In de praktijk wordt veel bewuster met doelen gewerkt. Jacob geeft een voorbeeld: “Bij de groei van een deel van de portfolio worden nu vooraf duidelijke doelen en succescriteria vastgelegd en de voortgang hierop bewaakt. Dat kost wel meer tijd vooraf, maar levert meer duidelijkheid en efficiency op.”

Jacob raadt de training sterk aan voor managers die behoefte hebben aan tools om strategie om te zetten naar executie. “Voor iedereen die met strategie-executie bezig is, is de training heel interessant. Het helpt om effectiever en succesvoller een strategie in het bedrijf te realiseren,” benadrukt hij.

Conclusie
Het interview met Jacob Kroes laat zien dat om een strategie effectief te realiseren de training ‘Strategie laten werken‘ interessant is. De medewerkers werken succesvoller met beter geformuleerde doelen die hangen aan de missie van de organisatie. Wil je ook ervoor zorgen dat jouw strategische doelen helder zijn en door jouw organisatie worden gerealiseerd? Volg dan onze training ‘Strategie laten werken. Of neem contact op met Station10 en ontdek hoe wij jou kunnen helpen je strategie te laten werken.

Ontvang de laatste insights.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om elke maand de laatste insights van Station10 te ontvangen die je helpen om je doelen te realiseren.